fragor_svar_header

Frågor & svar

Miljöpåverkan


Använder Stayhard hållbara material?

Hållbarhet är viktigt för oss på Stayhard och därför jobbar vi med hållbara material. Detta kan vara ekologisk bomull, lin, BCI bomull, dvs bomull som odlas på ett mer hållbart sätt, återvunna fibrer såsom bomull, polyester och polyamid och lyocell. Detta kan läsas mer om här: Hållbara material

Hur kontrollerar Stayhard att produkten är ekologisk?

Vi begär tillhörande certifikat och kontrollerar att det är giltigt.

Vart kan jag läsa om certifieringar och certifikationsnummer?


Läs mer på våra hållbarhetssidor under Certifieringar


Hur arbetar Stayhard för en mer hållbar bomullsproduktion?

Stayhard använder mer hållbar bomull och samarbetar med organisationerna Better Cotton Initative (BCI) och Cotton Connect. BCI och Cotton Connect utbildar bomullsodlare att använda mindre vatten, kemikalier och bekämpningsmedel och engagerar sig för bättre arbetsförhållanden.

Hur vet jag vilka varor som är hållbara?Utöver att vi tillverkar en stor del av våra produkter från hållbara material, säljer vi även en del vintage produkter, både kläder och inredning. Vilket kan ses mer av här: Stayhard Vintage

Hur kan man som kund vara säker på att Stayhard varor inte innehåller farliga kemikalier?

Vår högsta prioritet är våra kunders hälsa och säkerhet. Stayhard arbetar efter målet om en nollvision i användningen av skadliga kemikalier i våra produkter. Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade, har stränga kemikaliekrav och restriktioner och har hårdare krav än vad lagstiftningen kräver. Våra partner utför kontinuerligt tester i produktion och vi utför stickprov för att kontrollera att våra krav följs. Detta kan läsas mer om här: Kemikalier


Hur vet jag att varan inte innehåller smuts- och vattenavvisande produkter av PFC?
Stayhard har nolltolerans av flourkarboner/perfluorerade (PFC) ämnen i vårt eget sortiment. Vi kontrollerar genom stickprovskontroller och använder en mer miljövänlig impregnering (Stayhard rekommenderar användning av Rudolf Bionic Finish Eco som är fritt från PFC).


Ansvar i produktionHur kontrollerar Stayhard förhållanden hos leverantörer?

Vi har en uppförandekod som varje partner vi samarbetar med skriver under och skall förhålla sig till. Genom oberoende inspektioner kontrollerar vi att vår uppförandekod efterföljs. Vid avvik följs leverantörer upp genom en CAP (corrective action plan). Vi tror på konstanta förbättringar och långsiktiga lösningar men aldrig på bekostnad av arbetares säkerhet. Läs mer om våra arbetsvillkor här: Sociala arbetsvillkor

Hur jobbar Stayhard med vatten?

Vattenanvändning är viktigt för Stayhard, vi är medlemmar i Swedish Textile Water Initiative (STWI) och jobbar med minskning av vattenanvändning både internt och ute hos leverantör.

Hur vet jag att varan av merinoull som jag köper hos Stayhard är mulesingfri?

Stayhard är emot mulesing och strävar efter att köpa merinoull från områden som inte är påverkade, eller med leverantörer med certifierade produkter av merinoull. Läs mer om detta här: Djurhållning

Har Stayhard någon policy avseende försäljning av päls och skinn?

Stayhard godkänner inte äkta päls i våra produkter. Stayhard är medlemmar i den internationella överenskommelsen Fur Free Alliance. Fårpäls är undantaget eftersom att det räknas som skinn då det är en restprodukt från köttproduktion. Vi säljer endast läder som kommer från djur som fötts upp för livsmedelsindustrin och där skinnet är en biprodukt. Stayhard tillåter inte skinn från hundar och katter.Hur vet jag att Stayhard varor med gåsdun och fjäder kommer från döda fåglar? 

Stayhard jobbar endast med leverantörer med certifikat som intygar att dunet är plockat från döda fåglar.Säljer Stayhard produkter med Angorakaninull?

Nej, Stayhard godkänner inte angorakaninull i våra produkter.Hur jobbar Stayhard med mohair?

Stayhard godkänner inte mohair i våra produkter.


Kläder & kvalitet


Behöver jag tvätta mina varor innan jag använder dem för första gången?
Vi rekommenderar tvätt innan användning för varor som bärs nära huden.


Kan mina Stayhard-kläder krympa efter tvätt?
Stayhard följer de normer som finns, upp till 3% krympningsmån för vävda material och upp till 5% för stickat/trikå. Vi rekommenderar att tvättråden som står angivet på tvättetiketten följs. Genom att stryka eller forma plaggen efter tvätt kan passformen bevaras.Kan jag tvätta mina varor på lägre temperaturer än vad som står angivet i tvättrådet?

Ja du kan välja en lägre temperatur vid tvätt, genom att göra detta minskar du energiförbrukning och slitage på produkten. Den högsta rekommenderade tvättemperaturen står angiven på tvättetiketten.Innehåller Stayhard smycken och metalldetaljer nickel?

Stayhard följer de lagkrav som finns med begränsningar på nickel. Vi utför stickprov för att säkerställa att gränsvärdet inte överskrids. Men även nickelfria produkter kan innehålla spår av nickel.Innehåller Stayhard varor skadliga eller allergiframkallande ämnen?


Stayhard ställer höga krav gällande kemikalier och är ofta hårdare än vad lagstiftningen kräver. Vi inspekterar våra produkter genom stickprov av oberoende auktoriserade laboratorier och arbetar med målet om en nollvision i användningen av skadliga kemikalier i våra produkter.Har Stayhard PVC i sina varor?

Nej, Stayhard är restriktiva vad gäller användningen av PVC och använder det endast där det inte finns kommersiellt hållbara alternativ (elkablar).Har Stayhard antibakteriella ämnen i sina varor?

Nej Stayhard använder inte antibakteriella ämnen då dessa kan bidra till antibiotikaresistens. Det förekommer endast i kosmetika, där det är nödvändigt för att förhindra hälsovådliga ämnen såsom mögel.Hur kan jag som kund bidra till hållbarhet?

Ta hand om varorna du köper så håller de längre. Vädra istället för att tvätta, tvätta med full tvättmaskin i låg temperatur, undvik torktumling förutom där det verkligen behövs, gör rent och smörj in dina skor, skänk vidare när du inte längre använder varorna.

Hur kontrollerar Stayhard kvaliteten i produkterna?

Vi ställer höga krav på våra produkter som leverantörerna ska uppfylla. Stayhard har krav på tester som validerar produktens egenskaper, funktionalitet, hållbarhet och säkerhet. Leverantörerna utför test innan produkterna godkänns av Stayhard.


Hur vet jag att Stayhard produkter är säkra och inte brinner?


Stayhard förbinder sig till att följa de krav som gäller flamsäkerhet. Vi testar material som anses riskfyllda och säkrar att de uppfyller gällande lagstiftning och rekommendationer

.


Hur tar jag bort min fläck?

Alla fläckar behandlas olika men desto tidigare de behandlas desto bättre resultat. Se vår fläckguide för mer information om detta här: Klädvård

Hur sköter jag mina skor?

Håll dina skor rena och smörj in dem, för mer information se vår Skovårdsguide