Stayhard - Staycation Tips
Varukorg
STAYHARDS

Staycationtips

Vad är staycation och hur firar jag den? Kan du inte ta dig till Medelhavet så får du helt enkelt ta Medelhavet hem till dig. Fira semestern hemma helt enkelt och ge den extra guldkant.

Nedan listar vi lite tips på hur du får det att kännas som Rivieran i ditt vardagsrum. Byt playan mot parketten.

___

Starta dagen som tanterna i Genoa med en riktigt stark kaffe. Gärna en espresso, annars bör du investera i passande mörkrost att överdosera i kaffebryggaren. Slopa latteglasen, servera i en espressokopp. Så, dags att baka croissanter!


Croissant – Ingredienser
Portioner 16st

25g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
350g kylskåpskallt smör
1 äggula (för pensling)

Gör så här
Blanda smulad jäst med fingervarm mjölk och rör tills jästen är helt upplöst.
Låt blandningen stå i ca 10 min.
Knäck ett ägg i jästblandningen och rör ihop utan att vispa för hårt. Rör i salt och socker.
Häll i mjölet, lite i taget och knåda ihop till en smidig deg. Jäs 1 timme med bakduk över.  
Kavla ut degen till en fyrkant. Täck halva degen med ett lager tunt hyvlat smör och vik sedan över den andra hälften. Du kan klämma ihop kanterna lite så att smöret inte rinner ut.  
Kavla ut degen igen, lägg på mer hyvlat smör på halva degen och vik ihop.
Upprepa minst sex gånger. 
Avsluta med att kavla ut till en fyrkant. Skär degen i små fyrkanter, som viks diagonalt till trekanter. Rulla den breda änden mot spetsen och böj till ändarna. Lägg på bakpappersklädd plåt.
Sätt på ugnen på 225°C. 
Jäs under duk ca 30 minuter. Pensla dem med äggula och grädda i 10–15 minuter.

___

För dig som varken har tid eller lust att baka din egen frukost rekommenderar vi dig att göra som tanterna i Antibes och traska ner till boulangeriet, eller kort och gott, ditt närmsta bageri. Se till att få med dig ett riktigt gott ljust bröd som kan användas till lunchen på samma gång. När frukosten är avklarad är det dags att avnjuta ett parti Backgammon eller Othello för att riktigt komma ner i varv. Efter vinnaren är korad eller uttråkningen tagit över är det dags att börja förbereda lunchen. Vi föreslår semesterklassikern Croque Monsieur.


Croque Monsieur – Ingredienser
Portioner 4st

8 skivor vitt bröd, ej för tjocka
4 skivor kokt skinka (eller rökt)
4 skivor ost
1 ägg
3-4 dl mjölk
Senap

Gör så här
Smöra brödskivor lätt. Lägg skinka på 4 skivor, bred på lite senap och täck med osten och de resterande brödskivorna med smöret neråt.
Vispa ihop ägg och mjölk och vänd bröden hastigt i detta utan att de blir genomblöta.
Stek bröden frasiga i en panna med matfett eller lägg dem i smörgåsgrillen. 
Servera med en dressad grönsallad och en näve lättsaltade chips.  

___

Efter att ha ätit som en matvägrande 11-åring på charter är det dags att fixa lite hemma för kvällens alla aktiviteter.

Att till exempel lägga ut randiga badlakan och sätta upp färgglada ljusslingor kommer genast ge illusionen av att vara bara några meter från medelhavet. Nu är det dags att sätta på Buena Vista Social Club på högsta volym och förbereda för eftermiddagens aperitivo och Boulemästerskap.


Aperitivospritz – Ingredienser

Alkoholfritt mousserande vin
Crodino, eller liknande bitterläsk
Soda
Apelsinklyftor eller mynta
Is

Gör så här
3 delar alkoholfritt mousserande vin.
2 delar bitterläsk.
1 del soda. 
Massa is, toppat med apelsinklyfta eller mynta.  

___

Med Karibiska toner ur högtalarna och en läskande drink i handen är det nu dags för kvällens boulemästerskap. Om ni inte kan eller orkar ta er till parken föreslår vi att ni investerar i ett boulesett av gummiklot att kampa er fram till en ultimat segrare hemma i vardagsrummet. Så, dela in er och namnge era lag. Öva upp trashtalket och sätt igång!

När alla blivit ovänner och en dryg vinnare utsetts är det dags för middag. Nedan hittar ni receptet för den ultimata italienska tomatsåsen att ha till antingen pasta, pizza eller lasagne.


Tomatsås – Ingredienser
Portioner 4st

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
Salt och Svartpeppar
1 dl olivolja
1 msk veg. buljong
3 msk tomatpuré
En skvätt rödvin eller balsamicovinäger
1 tsk honung
400g krossade tomater
Oregano
Parmesanost

Gör så här
Hacka rödlöken och vitlöken och stek på medelvärme i kastrull tillsammans med olivolja tills löken är helt mjuk.
Tillsätt tomatpuré, kryddor (vänta med oreganon), vin/balsamicovinäger och buljong och låt sjuda.
Lägg i tomatkrossen, addera lite olivolja och hunung. Låt stå och puttra under omröring och slutligen krydda med oregano.  

För pasta: tillsätt oliver eller kapris och toppa av med parmesanost.  
För lasagne: Lägg vartannat lager pastaplattor, tomatsås och mozzarellaost.  
För pizza: tillsätt valfri topping till tomatsåsen och mozzarellaosten.   

Avnjut maten i lugn och ro med valfri dryck och låt kvällen bli till natt i gott sällskap.   
  


Nedan hittar ni semesterklädsel för alla sommarens tillfällen. Sov, vakna, repetera.
se ALLa kläder