STAYHARDS
Staycationtips
Nedan listar vi lite tips på hur du får det att kännas som Rivieran i ditt vardagsrum. Byt playan mot parketten.
Croissant – Ingredienser
Portioner 16st
25g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
350g kylskåpskallt smör
1 äggula (för pensling)
Gör så här
• Blanda smulad jäst med fingervarm mjölk och rör tills jästen är helt upplöst.
Låt blandningen stå i ca 10 min.
• Knäck ett ägg i jästblandningen och rör ihop utan att vispa för hårt. Rör i salt och socker.
• Häll i mjölet, lite i taget och knåda ihop till en smidig deg. Jäs 1 timme med bakduk över.
• Kavla ut degen till en fyrkant. Täck halva degen med ett lager tunt hyvlat smör och vik sedan över den andra hälften. Du kan klämma ihop kanterna lite så att smöret inte rinner ut.
• Kavla ut degen igen, lägg på mer hyvlat smör på halva degen och vik ihop.
Upprepa minst sex gånger.
• Avsluta med att kavla ut till en fyrkant. Skär degen i små fyrkanter, som viks diagonalt till trekanter. Rulla den breda änden mot spetsen och böj till ändarna. Lägg på bakpappersklädd plåt.
• Sätt på ugnen på 225°C.
• Jäs under duk ca 30 minuter. Pensla dem med äggula och grädda i 10–15 minuter.
Croque Monsieur – Ingredienser
Portioner 4st
8 skivor vitt bröd, ej för tjocka
4 skivor kokt skinka (eller rökt)
4 skivor ost
1 ägg
3-4 dl mjölk
Senap
Gör så här
• Smöra brödskivor lätt. Lägg skinka på 4 skivor, bred på lite senap och täck med osten och de resterande brödskivorna med smöret neråt.
• Vispa ihop ägg och mjölk och vänd bröden hastigt i detta utan att de blir genomblöta.
• Stek bröden frasiga i en panna med matfett eller lägg dem i smörgåsgrillen.
• Servera med en dressad grönsallad och en näve lättsaltade chips.
Aperitivospritz – Ingredienser
Alkoholfritt mousserande vin
Crodino, eller liknande bitterläsk
Soda
Apelsinklyftor eller mynta
Is
Gör så här
• 3 delar alkoholfritt mousserande vin.
• 2 delar bitterläsk.
• 1 del soda.
• Massa is, toppat med apelsinklyfta eller mynta.
Tomatsås – Ingredienser
Portioner 4st
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
Salt och Svartpeppar
1 dl olivolja
1 msk veg. buljong
3 msk tomatpuré
En skvätt rödvin eller balsamicovinäger
1 tsk honung
400g krossade tomater
Oregano
Parmesanost
Gör så här
• Hacka rödlöken och vitlöken och stek på medelvärme i kastrull tillsammans med olivolja tills löken är helt mjuk.
• Tillsätt tomatpuré, kryddor (vänta med oreganon), vin/balsamicovinäger och buljong och låt sjuda.
• Lägg i tomatkrossen, addera lite olivolja och hunung. Låt stå och puttra under omröring och slutligen krydda med oregano.
För pasta: tillsätt oliver eller kapris och toppa av med parmesanost.
För lasagne: Lägg vartannat lager pastaplattor, tomatsås och mozzarellaost.
För pizza: tillsätt valfri topping till tomatsåsen och mozzarellaosten.
Avnjut maten i lugn och ro med valfri dryck och låt kvällen bli till natt i gott sällskap.