Vilka kläder ska man välja på ett dop? | Stayhard.se
Varukorg

Vilka kläder ska man välja på ett dop?

Du börjar komma upp i åldern när polarna börjat yngla av sig och barnkalas och dop är snart lika vanliga som helgernas hemmafester och nattklubbskvällar. Men vad ska du egentligen ha för kläder på ett dop? Vi har svaret! Vi guidar dig till rätt dopklädsel.

Text: Pål Johansson


Normalt är klädkoden under dop lite friare än till exempelvis vid bröllop, men det finns gemensamma nämnare. På det ambitiösa dopinbjudningskortet hittar du troligtvis klädkoden som gäller, om inte så är det ju bara att slå en signal till värdparet.

Det stiffa dopet
På större dop gäller ofta klädkoden ”Mörk kostym”. Detta innebär att du bör svida om i en kostym i svart eller annan mörk nyans, vit eller diskret färgad skjorta, svarta skor och valfri slips eller fluga. Kan kryddas med en väst och en snygg näsduk om du är på det humöret.

Det inte lika stiffa dopet
På ett mindre strikt dop används ofta ”Kavaj/Kostym”, vilket är friare men inte helt okomplicerat. Vet du att dopet inte är speciellt formellt funkar det att köra på en blazer eller udda kavaj i valfri färg, en byxa i avvikande färg och skjorta eller tröja. Känns tillställningen snäppet mer formell gör du bäst i att köra på kostymspåret. Mönstrad eller enfärgad kostym, skjorta och slips, gärna i ljusa nyanser om det är ett vår- eller sommardop. Känner du dig ändå helt lost så funkar det alltid att köra på en mörk kostym. Men byt då ut den vita skjortan mot en mer färgglad variant. Och fimpa alltid den vita och svarta slipsen eller flugan vid dopet.

Det helt ostiffa dopet
Har värdparet helt utelämnat klädkod så vill de troligtvis att du kommer som du är. Se ändå till att vara hel och ren, och satsa hellre på en snygg skjorta och ett par schyssta byxor är de slitna vardagskläderna.