Stayhard - Vintage vs Secondhand
Varukorg
Vintage By Stayhard

Vintage vs Secondhand


Visst är det störigt när man behöver lite inspiration, ser en post man gillar, kollar produkttaggningen och det står #vintage. Jaha, hur får man tag på den då? Nedan följer vår snabbguide till dig som vill ha en något rakare väg till ditt nästa vintagefynd.

- Vad är det för skillnad på vintage och secondhand?

Mycket vintage är secondhand, men långt ifrån all secondhand är vintage. Secondhand är ett plagg som är använt och kan vara nytt eller gammalt. Definitionen av vintage är oftast att plagget bör vara minst 20 år gammalt och i fint skick. I takt med att vintage på senare år vuxit sig populärt så har skicket blivit mindre viktigt för att få kallas vintage. Istället används ett slags graderingssystem för att definiera skick och motivera prissättning.

Här följer en enkel lathund för det vanligaste termerna:

- DS – Dead Stock. Detta innebär att produkten är helt oanvänd och ofta i originalförpackning. DS talar också till att produkten är limiterad eller utgången och inte kommer att produceras igen.

- MINT – innebär att produkten är helt felfri och i nyskick utan anmärkning.

- VNDS/VNMC – Very near Dead Stock/Very Near Mint Condition. Detta brukar innebära att plagget är så nära nyskick som möjligt, utan att vara det. Kanske har plagget provats eller använts extremt försiktigt.

- C1 - C10 – är nog det vanligaste sättet att beskriva skicket på en vintageprodukt. C står kort och gott för Condition, där C10 är perfekt skick och C1 är oanvändbart skick.


Hur vet jag om ett plagg är vintage eller secondhand?

Det har blivit svårare och svårare att tidsbestämma vintage då många stora modeaktörer nyproducerar plagg att se gamla ut.

Ett enkelt tips för att veta att du hittat riktig vintage och inte någon nyproduktion är att kolla på nacketiketten. Om du inte känner igen märket eller producenten är chansen större att det är ett äldre plagg. Detta kräver dock att du har lite koll på kontemporära tillverkare. Ibland är det ett märke du känner igen, fast logon ser annorlunda ut. Det kan också vara ett tecken på att det är ett äldre plagg du har att göra med. Många modebolag och märken utvecklar ofta sin logo för att passa den stil och tid som råder (googla gärna kända loggor från 80-talet, så ser ni hur annorlunda det kan vara).

En annan detalj att kolla efter är var plagget är tillverkat. Beroende på om varumärket är från tex USA eller Europa så var de flesta produkter tillverkade i USA, med omnejd (Kanada, Mexiko, eller andra länder i Syd och Centralamerika) för amerikanska varumärken och Europa för europeiska varumärken. Men, kom ihåg; Europa började flytta sin produktion till Asien vid mitten av 80-talet och USA följde efter på 90-talet.

Vad ska jag tänka på när jag köper vintage?

Det absolut viktigaste när det kommer till vintageshopping är att kolla plaggets skick och passform. Alla andra detaljer, så som ålder osv bör betraktas som kul kuriosa, men faller plagget på värdigt skick eller passform, så är det inte värt pengarna, oavsett hur sällsynt eller snyggt det än är på galgen.

Granska plagget noggrant, kolla efter hål och smuts. Går skicket att rädda med en maskintvätt eller kommer hålen att gå upp och smutsen hålla sig kvar? Visst slitage kan vara en fördel och är anledningen till att många vänder sig till vintageplagg. Försäkra dig om att plagget har tillräckligt med liv kvar i sig, så att även du kan nöta och njuta av det i några år till.

När det kommer till passform finns inga rätt eller fel. Huvudsaken är att du gillar hur plagget sitter och att det inte uppstår några överraskningar från galgen till kroppen. Kom ihåg att storleken på etiketten sällan stämmer med hur plagget passar. Detta kan ha att göra med att plagget blivit tvättat och hanterat under många år eller att silhuetter och storlekar hade andra mått förr mot vad vi är vana vid idag, så kolla måtten och prova.

Handla Vintage By Stayhard här