Stayhard - Terrace Fashion
Varukorg
TERRACE FASHION

Från läktaren till gatan


Vad är casualsmode? Och varför förknippar man det med huliganism? Här reder vi ut när, var och hur en klädstil på engelska fotbollsläktare tog sig ut på gatorna i form av Terrace Fashion.


VAD ÄR CASUALSMODE? Den designerstil som idag refereras till som Terrace-fashion har sin början i slutet av 70-talet när Liverpoolungdomar började klä sig annorlunda mot övriga fotbollsfans i Peter Storm-jackor, raka jeans och Adidasskor. Det sägs att det var just Liverpool FC’s fans som först började klä sig i internationella märken som plockades upp när fansen följde sitt lags bortamatcher runtom Europa. Det erkänns dock att även i Manchester sågs liknande fenomen under samma tidsperiod.


Vilka märken förknippas med casualskulturen? Casualskulturen är en avart av fotbollsfanatism vilken domineras av huliganism. Subkulturen började i England under tidigt 80-tal då huliganer började klä sig i designerkläder så som Stone Island, CP Company, Sergio Tacchini, Fila, Fred Perry och Lyle & Scott. Man slutade bära klubbfärger för att undvika uppmärksamhet från polisen, för att kunna infiltrera rivalfirmor och för att inte bli nekade inträde till puben.

Under 90-talet gav originalmärken som Sergio Tacchini och Fila plats för Stone Island och CP Company vilka blev centrala för hela casualslooken. Lyxmärken som Prada, Burberry, Aquascutum och Gucci började också bli mer frekventa på läktarna. Det var tre matcher som utkämpades varje lördag: den på planen, den på parkeringen (eller oftast på en mer ostörd ort) och den på läktaren. Det räckte inte längre med att vara den klack som lät mest, det gällde även att klä sig bäst.

Det eviga påfåglandet varade dock inte för evigt. I takt med att varumärken etablerade sig i UK samt att internet gjort det enkelt för vem som helst att få tag på dyrgriparna, så avtog den värsta hysterin och vikten av ”rätt” varumärke.

Nu för tiden är inte alla casuals dedikerade till Guinnessfylla och rallarsvingar. För många handlar det om mode och musik. Under ytan finns det mer än bara Stone Island-loggor och flygande knytnävar. Faktum är att Terrace-mode har influerat övrigt mode mer än många kanske vet.

Terrace-fashion har tagit sig från läktaren till allmänheten. Märken som tidigare starkt förknippats med huliganism har lyckats skaka av sig de negativa associationerna och blivit mer lättillgängliga. Det beror i del på att casualslooken lyfts ur sina fotbollsrötter och blivit en livsstil för modemedvetna män.


Vad är viktigast inom det engelska läktarmodet?
Hos den mest dedikerade Terrace-wear-konnässören är garderoben proppfull av dyra ytterplagg, tekniska jackor och sällsynta gympaskor. Looken kan delas upp i sju huvudkategorier. Här redogörs för nyckelplaggen som gör att du sätter stilen.MAC – Engelsk slang för trenchcoats och regnjackor som gjordes populära av märket Macintosh. Oftast åsyftas en trenchcoat med vanlig krage, en så kallad ”Car Coat”.

Under 80-talet började casuals bära lyxmärken som Burberry och Aquascutum. Två varumärken kända för att tillverka några av världens främsta ytterplagg. Det dröjde inte länge innan fotbollsläktarna översvämmades av beigea, knälånga jackor. På senare år ser vi mer tekniska ytterplagg, men Mac’en är fortfarande ett nyckelplagg.


JACKA MED HUVA Nordvästra England räknas nog fortfarande som läktarmodets hjärta. Regniga, ytterplaggsälskande städer som Manchester och Liverpool där casualsfenomenet föddes har gjort anoraks och jackor med huva (cagoules) omåttligt populära.

Terrace-modet handlar om två saker; Vem klär sig bäst och vem lyckas stå emot allt oväder på läktaren under matcherna. Detta har medfört att högkvalitativa, dyra och tekniska jackor definierar stilen. Märken som Stone Island och CP Company har blivit standard, men även seglar- och outdoor-märken som Henry Lloyd, Fjällräven och Paul & Shark skymtas på läktaren.


TRÄNINGSJACKA Innan Aquascutums trenchcoats eller CP Companys gogglejackor så var det träningsjackor som gällde i casualsgarderoben. Även idag syns många klassiska träningsjackor på matchdagarna. Men det var i slutet av 70-talet när de Engelska supportrarna följde sina lag för Europaspel som detta plagg etablerade sig hos fansen. Italienska märken som Sergio Tacchini, Ellesse och Fila kom att definiera looken. I och med att dessa inte gick att få tag på i UK, på den tiden, gjordes dessa till statussymboler bland tuppande supportrar.


JEANS Ända sedan de tidiga dagarna i Liverpool har raka jeans varit förstavalet av byxor, vilka fortsätter att vara centrala för Casual-looken idag.

Från början var det mellanblå, stentvättade jeans, gärna från Emporio Armani, som gällde, tillsammans med en dyr jacka och snygga sneakers.

Idag, med dagens stora utbud, ser vi mer rådenim i tunga kvaliteter från olika specialistvarumärken, som t.ex. Edwin och Nudie.


HALSDUK Användbar accessoar, både för att hålla kylan ute och för att maskera ansiktet efter matchen, om det blir stökigt. Nog för att supporterhalsdukar med ditt lags färger är det mest populära valet för de flesta fotbollsbesökarna. Men i Casuals-kretsar så är det klassiska och lyxiga märken som dominerar. Gärna i olika rutor och tartans.


KEPS Från början började Cacuals bära keps, långt nerdragen, som ett sätt att inte bli igenkänd på övervakningskameror. Än idag är kepsen central för att sätta Terrace-looken. Även här är de klassiska märkena mest populära, så som Burberry, Polo Ralph Lauren och Lacoste.

Se alla kepsar


SNEAKERS Terrace-modet består nog, åtminstone till 50 %, av sneakers. Att ha ett par limiterade och svåråtkomna gympaskor är nog den ultimata statussymbolen. Reebok Classics är en stapelvara, men det är Adidas som dominerar och är grunden i läktarmodet.

På 80 och 90-talet ägnade sig många trogna fans åt att åka till Tyskland och andra länder i Europa för att få tag på sneakers som inte fanns i Storbritannien. Allt för att sticka ut på läktaren.
Sneakernördigheten handlar nästan uteslutande om att samla på olika obskyra Adidasmodeller, tillskillnad från rådande sneakerhysteri som istället fokuserar på Amerikanska basketmodeller. .

Se alla sneakers