Stayhard | Kan man ha sneakers till kostym?
Varukorg
Bryt den gamla mossiga klädkoden

Kan man ha sneakers till kostym?

Hur är det egentligen med skoreglerna till kostym och kan man byta ut de klassiska finskorna mot sneakers utan att bli hånad och utskrattad? Vi reder ut begreppen och guidar dig till den perfekta kostym-kombon.

Text: Pål Johansson


Den gamla skolans stilexperter är föga överraskande ganska strikta när det kommer till vad man får och inte får ha på sig till olika outfits. Detta garde uppmuntrar inte att man sportar något annat än finare skor till exempelvis kostymen. Vi säger dock ”f**k that” till denna gamla förlegade klädkod.

Funkar till allt...
Det har hänt en hel del sedan sneakers enbart var något för gympalektionerna, de sportiga streetkidsen eller hiphoparna. Då var det otänkbart att bära sneakers till något annat än träningsbrallorna eller på sin höjd jeansen. I dag älskar vi dessa underbara sportskor och har dem vid alla tillfällen och till nästintill alla outfits. Det som dock fortfarande delar upp folk i två läger är om man kan och får ha sneakers till kostym.

...även kostym!
Genom att addera ett par sneakers till kostymen skapar du en avslappnad, men ändå stilig look. Väljer du en snygg, neutral och mer dressad sneaker så funkar de perfekt till en informell bomullskostym. Kombinerad med en ledig linneskjorta eller en fräsch t-shirt blir detta en svårslagen sommarkombo som funkar vid de flesta tillfällen. Är du redan en sneakersnörd inser du vikten av att hålla dojjorna spotless, rena och välvårdade. Extra viktigt blir detta självklart om du tänkt använda dem tillsammans med kostym.

Rör det sig däremot om en mer formell tillställning som ett bröllop, begravning eller viktig företagsfest, där mörk kostym är klädkod, gör du dock fortfarande säkrast i att välja ett par klassiska, finare läderskor.