Otto Knows – arvtagaren inom svensk house | Stayhard.se
Varukorg

Otto Knows – arvtagaren inom svensk house

Otto Jettman, mer känd under namnet Otto Knows, har ett intressant år att se fram emot. Inom kort släpps två efterlängtade singlar och därefter väntar en sommar fylld av festivalspelningar världen över. Här berättar en av Sveriges största DJ-stjärnor om klädfetischer, lagen i hans hjärta och om hur allt började där hemma i källaren.

Foto: Stefan Snyman
Stylist: Dios Mio
Hår & Make: Evelina Andersson
Text: Pål Johansson

Med 2,7 MILJONER lyssnare per månad, två låtar över 45 och en över 65 miljoner lyssningar på Spotify är han en av landets hetaste housestjärnor just nu. Vi träffar honom i en fotostudio i Hägersten under en småruggig vinterdag i januari, där han snart ska fotas i några av säsongens it-plagg. Att sportintresset är stort i allmänhet och fotbollsintresset i synnerhet råder det inget tvivel på. Efter bara några minuter på plats i den vitmålade studion har han hittat en fellow Gunner som genast startat analysen av årets säsong. Arsenal är laget i hjärtat i Premier League, Djurgården i Allsvenskan. – Öppnar man bakluckan på min bil kan man tro att jag har två 14-åriga söner. Det är helt belamrat med sportgrejer, som innebandyklubba, fotboll, padelracket och träningskläder, skrattar Otto.

Huvudfokus i hans vardagsträning utgörs av just bollsport tillsammans polarna. Gärna padel, golf och squash kombinerat med kampsportsfys. Gym besöker han endast i nödfall. – Det är skönt och sporrande att träna i gäng, jag har svårt att gå iväg ensam. Är jag på gymmet står jag mest och är förbannad på att ingen av polarna orkat ta sig till en hall för någon bollsport.

Den egna fotbollskarriären beskriver Otto som relativt blygsam, med knattefotboll i DIF följt av spel på lägre nivåer fram till gymnasieåren. I övrigt upptog sång i gosskören och gitarrspelandet en del av fritiden som ung. Musikaliskt var Otto en allätare, där allt från Michael Jackson till Millencolin slank ned. De sistnämnda var även den första plattan som han ägde. – Min musikstil var extremt blandad och all over the place. Men ingen genre fastnade eller lämnade något större avtryck.

Den stora ögonöppnaren kom som 16-åring då han hängde på krogen Grodan på Grev Turegatan i hemstaden Stockholm. Otto satt i baren och drack Fanta tills han kunde smita ner i källaren lagom till nattklubben drog igång. I den lilla lokalens DJ-bås stod de ännu relativt okända namnen Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello och Eric Prydz. – Det var den första gången jag verkligen fick en wow-känsla av musik. De var de första musiker jag kunde identifiera mig med och såg upp till. Musikaliskt lät det mer underground än i dag och det var det jag fastnade för. De var så orädda i sitt sound och vågade göra sjuka grejer. De var en skön motvikt till hela Ibiza-scenens monotona och beatsdrivna sound med sina melodier, basgångar och rockinslag.

Otto och hans vänner började klä sig och prata som förebilderna och skaffade även enkla cd-spelare och mixers och började sin egen musikaliska upptäcktsfärd. – Vi var ett gäng som köpte och laddade ned allt vi kom över, mycket house, techno och deep house. Mycket hade vi ingen aning om vad det var. Sedan tillbringade vi all ledig tid med att mixa låtar hemma i källaren.

Inspirerade av förebildernas nyfikenhet och förmåga att tänja på housemusikens regler och ramverk började de första mixarna ta form. Otto menar att han definitivt dragit fördel av att kunna spela instrument som gitarr och piano i sitt eget skapande, men att det inte är något måste för att lyckas. – Jag har haft nytta av det, men jag känner flera grymma producenter som knappt vet vad en skala är. När man gör en låt kan man ju börja i vilken ände som helst. Själv börjar jag oftast med melodin, medan andra kan ta en sampling och bygga en värld kring det. Och det har visat sig att man inte alls behöver vara den mest musikaliska för att kunna göra enormt bra låtar.

Otto berättar att idéerna till hans låtar kan komma från de mest oväntade håll och att det just är denna variation som gör producentjobbet inspirerande och kul. – Ingen dag är den andra lik och du vet aldrig hur något ska sluta förrän du är klar.

Sedan genombrottet 2010 med en remix på Imogen Heaps låt ”Hide and Seek” har samarbetena varit många. 2013 var han även med och skrev och producerade Britney Spears låt ”Work Bitch”. Även hans kommande två släpp är samarbeten, utan att avslöja för mycket. – Jag älskar att skriva låtar tillsammans med andra och ser det som att det blir dubbelt så bra om två är med. Man släpper ofta all prestige och musiken växer fram på ett coolt sätt tillsammans med andra. Låten blir som ens barn och det är en otrolig känsla att få dela det med en annan person.

Ett annat uppmärksammat samarbete som nog inte undgått någon under det gångna året är hans remix på Håkan Hellströms ”Din tid kommer”. En låt som är lite av en tribute till hans stora idol. – Jag har varit ett Håkan-fan så länge jag kan minnas. Jag mailade faktiskt honom och bad att få göra en remix på någon av hans låtar. Han svarade efter några månader att han hade en låt som han trodde skulle funka. Jag blev överlycklig och är otroligt stolt över resultatet. Att få stå på samma titel som Håkan är väldigt stort.

Även om de ännu inte uppträtt ihop så har Otto hunnit lära känna Göteborgssonen och hans band. Under 2016 var han på hela sex Håkan-konserter, varav han rankar spelningen i New York som det mäktigaste han varit med om i liveväg. Trots galna spelningar världen över är toppen bland hans egna spelningar fjolårets gig på Gröna Lund. – Det var min första riktiga solospelning i Stockholm och kändes väldigt speciellt. Jag gick på Djurgårdsskolan ett stenkast därifrån och har hängt sjukt mycket på Grönan genom åren.

Det är en taggad Otto som nu ger sig i kast med 2017. Två låtsläpp är som sagt inplanerade och sommarens festivalschema börjar så smått fyllas på. Stjärnspäckade Bråvallafestivalen och Tomorrowland är redan spikade. – Jag är sjukt taggad på att komma ut och visa folk vad jag hållit på med den senaste tiden. Jag har mycket musik på gång och det ska bli spännande att se hur folk tar emot den.

Hur skiljer det sig från dina tidigare låtar?
– Folk som lyssnat mycket på mig kommer att höra att det är jag, men de är inte helt givna skulle jag säga. Det är väl ett steg i någon annan riktning. Precis som alla andra så har jag utvecklats som såväl artist och människa som musikaliskt, vilket givetvis hörs på soundet. Det är låtar jag verkligen kan stå för och tycker är bra.

Hur skulle du vilja beskriva dina egna produktioner?
– När jag lyssnar på musik vill jag känna något, så det strävar jag efter i mitt eget skapande. Sen älskar jag melodier och analoga eller akustiska inslag. Viktigast är ju att låtarna ska vara behagliga att lyssna på. Oto trivs bra med livet just nu och karriärmässigt så gör han det som känns bäst för stunden. – Just nu har jag det väldigt bra förspänt som har två vitt skilda sidor av samma jobb att välja mellan. Att sitta med mjukisbyxor i studion och producera är en extrem kontrast till att resa runt och spela på festivaler. Men jag trivs lika bra med båda och skulle inte byta bort någon av dem. Har jag tillbringat mycket tid i studion brukar jag längta ut och under spelningarna märker man vad som saknas och vad jag behöver komplettera med i studion. Även om slutet av fjolåret var något lugnare så ligger Otto på omkring 150 resdagar per år. Går resan till USA, Australien eller Asien blir det miniturnéer på 2–3 veckor i stöten, medan spelningar i Europa kan klaras av en och en. Oavsett var han än spelar vill han leverera en show där folk får valuta för pengarna. – Alla som kommer på mina spelningar har betalat för att få en show och det är mitt jobb att se till att de får det. Jag ska gå av scenen helt svettig och slut – då har jag gjort det jag kan.

Har du några guldkorn eller festivaler du gärna återvänder till?
– Jag är väldigt glad över att jag fått spela över hela världen. Sydamerika, speciellt Brasilien, känns väldigt exotiskt och coolt för en nordbo. Det är så enormt mycket känslor där. Deras festivaler och helt sinnessjuka nattklubbar är magiska. En kontrast är Creamfields i England som är den geggigaste och regnigaste platsen i världen. Men folk är helt galna och det är en fantastisk kul festival. Samtalet kommer in på kläder och mode. Hur man ofta tenderar att placera olika yrkesgrupper i olika modefack, som exempelvis fotbollsspelare eller house-DJ:s. – Jag är ganska ombytlig av mig och det kan svänga snabbt. Ofta snöar jag in på något väldigt länge, för att sedan släppa det helt. Om jag skulle beskriva min egen klädstil så är den väl ganska avslappnad, mycket naturfärger och inte nödvändigtvis så dyra märken. Passformen är det viktigaste, gärna ett par jeans och en t-shirt som sitter snyggt. Skor och jackor är hans stora fetisch, något som märks hemma i garderoberna. På galgarna hänger allt från rockar och trenchcoats till bomberjackor och nyligen har han rensat ut tre banankartonger med sneakers som nu fått nya ägare. – Eftersom jag har flickvän så måste jag ju rensa ibland. Så nu har jag bara kvar ett tiotal par som jag verkligen använder. Jag har en sneakersfavorit som jag har slitit ut fyra stycken i samma modell och färg. Ett tips vid valet av sneakers är att satsa på en diskret, slittålig färg som passar till allt, vilket gäller för skor överlag. Sedan är det alltid kul med någon skrikigare som man kör nån gång ibland.

Även om det är våren och sommaren som är hans favoritårstider gällande mode, så är hans dyraste plagg i garderoben ändå ett vinterplagg. – Jag har en dunjacka som jag köpte för tre år sedan och fortfarande använder. Den var svindyr, men ack så bra kvalitet. Eftersom jag använt den så ångrar jag inte köpet, värre är det med grejer som bara blir liggande oavsett hur dyra de är.

Vilket plagg kan du inte vara utan?
– Svarta jeans. Det använder jag dagligen och även när jag spelar. Det funkar till allt. Innan Otto och hans manager tackar för sig och hastar vidare till nästa möte är vi bara tvungna att ta en lägeskoll inför den stundande Allsvenskan-premiären. Vad tror han egentligen om favoritlagets chanser under årets säsong? – Jag tror på en nystart för Djurgården i år och tycker faktiskt att det ser riktigt spännande ut. De har en bra tränare och det ska bli kul att se Kerim Mrabti igen. Sedan får vi se om Kim Källström kommer. Hur som helst gäller det att få en bra start och hänga med i början. Guldfavoriter annars är väl Malmö FF och AIK, beroende på vad de gör med sina nyfunna miljoner.