Kan man matcha bruna skor med svarta byxor? | Stayhard
Varukorg

Kan man matcha bruna skor med svarta byxor?

Det efterlängtade svaret på den klassiska stilfrågan.

Text: Pål Johansson


Ett big no-no eller ett rungande hell yeah? I decennier har män slitit sitt hår i förtvivlan över om man får matcha bruna skor med svarta byxor eller inte. Här har ni svaret på den gamla stilregeln en gång för alla.

Mossiga stilregler
Det enkla och lite ogenomtänkta svaret om man kan matcha bruna skor med svarta byxor är nej, speciellt om det gäller en svart kostym. Stilgurus av den gamla skolan skulle aldrig tillåta färgkombinationen brun-svart, då det i deras ögon i det närmaste framkallar kräkreflexer. Men om vi bortser från gamla stofiler för en stund så är sanningen att du med lite fingertoppskänsla kan ta ut svängarna och bryta mot de flesta mossiga stilregler.

Matcha till fulländning
Ett par mörkbruna skor funkar nämligen galant till ett par svarta jeans, speciellt om du kompletterar looken med ett mörkbrunt bälte. Att alltid matcha skärpet eller bältet med skorna är en uråldrig regel som är bra att ha tillhands. Det kommer att göra en enorm skillnad för slutresultatet och dessutom bidra till att din outfit ser välplanerad och genomtänkt ut. Adderar du dessutom en snygg klocka med ett armband i samma bruna ton kan du kamma in stilpoäng i den högre nivån.

Undvik!
Om du däremot förbereder dig för århundradets bröllopspartaj, där klädkoden är mörk kostym, bör du undvika bruna skor. Här är stilreglerna fortfarande alltför hårt rotade och du gör säkrast i att följa dem – om nu inte målet är att bli festens galna, brunsvarta får.