Stayhard.se
Varukorg
5 tips på hur du blir kingen vid grillen

Så blir du en riktig grillmästare

Nu får det vara nog med förkolnade korvar, sega köttbitar och tragiska grönsaksspett. Det är dags att kasta grillhandskarna och komma in i matchen. Här är tipsen som gör dig till en mästare vid grillen.

Text: Pål Johansson


Håll koll!
Ordning och reda, rent och snyggt. Att grilla på ett rengjort galler, ha snyggt runt grillen och stenkoll på grejerna du ska grilla gör det inte bara enklare, roligare och godare – du kommer som en ren bonus att se extremt proffsig ut.

Ha tålamod
Du har säkert hört det tidigare, men det tål att sägas igen: Vänta tills kolen fått grå färg innan du lassar på maten. Vanligtvis är glöden som bäst när Medel-Svensson just tryckt i sig den sista biten flintastek. Använd riktig kol och låt en el- eller skorstenständare alternativt tändvätska baserad på etanol kirra den perfekta glödbädden.

Where the magic happens!
Det är ingen idé att du ens försöker bli en grillmästare med en engångsgrill. Investera istället i en riktig variant med stor grillyta och sidobord i metall. Tänk på att du även kan leka med olika typer av rökspån för att skapa nya smaksensationer.

The heat is on
En sann grillmästare har koll på temperaturer och grilltider och vet i vilken ordning ingredienserna ska ta plats på gallret. Övning ger färdighet, så experimentera loss och testgrilla kött, fisk, grönsaker och frukt som du vanligtvis inte lägger på grillen.

Verktygscheck
Fimpa alla verktyg i plast och lägg istället pengarna på en stor metallpincett och stekspade. En stålborste för rengöring och en grillstekpanna med hål i, perfekt för färskpotatis och champinjoner, är andra andra givna inköp. Har du dessutom en rulle aluminiumfolie, en grillhandske och en flaska vatten till hands har du i alla fall utrustningen värdig en grillare i det absoluta toppskiktet.