Stayhard.se I Denimguiden
Varukorg

Tre gamla denimmyter – sanna eller falska?

Skall jag tvätta mina jeans i tvättmaskinen? Är det alltid bäst att köpa en storlek mindre? Världen är full av myter och sanningar. Här gör vi klart vad som faktist gäller.

Text: Marcus Brodendal”Tvätta inte dina jeans i maskin!”
Skall jag tvätta mina jeans i tvättmaskinen? Det påståendet kommer ofta med tesen att detta förstör jeansens färg och påverkar hållbarheten i plagget. Nå? Nja. Visst kommer maskintvätt påverka färgen på dina jeans, men blir dem sämre? Nej, tvärtom. De flesta jeans blir bara snyggare av tvätt. Likt läderjackor så ger slitaget patina och oftast ett mer unikt resultat. Det är dessutom så att plagget kan ha produktionsrester av stärkelse och maskinfett, som nöter på plagget på ett ofördelaktigt sätt. Detta försvinner dock enkelt med lite H2O och tvättmedel. Tänk däremot på att undvika sköljmedel då detta bryter ner elastan, om dina jeans har stretch i sig.

”Lägg dina jeans i frysen, så blir de som nya!”
Skall jag lägga mina jeans i frysen? De värsta tvättvägrarna brukar föreslå att lägga sina byxor bland ärtor och Gorby’s i frysen istället för tvättmaskinen. Tanken är att bakterierna i brallorna dör i minustemperatur och att det skulle göra jeansen fräscha och som nya igen. Mja, kanske. Några bakterier blir du säkert av med, men forskning visar att när byxorna tinar så vaknar även de frysta bacillerna och kan då fortsätta sitt ”pants party”. Är det dessutom så att jeansen är smutsiga så gör ju frysen lite för att få bort stänket från en morgonlatte eller fettet från en smitande ostbit från frukostmackan.

”Köp alltid en storlek mindre – jeans töjer sig!”
Skall jag köpa en mindre jeansstorlek? Det påstås att jeans ”växer” en storlek efter en tids användande. Då detta absolut kan ske så är det inte en regel. Det beror helt på tygets komposition och hur tätt tyget är vävt. Nog för att de flesta jeans blir bekvämare vid alla slitningspunkter när dom är ingångna, men så fort dom tvättas går dom ihop igen, vilket ger lite utrymme till att ligga en hel storlek fel. Köper du dessutom jeans med stretch så gör elastanet i tyget att de oftast håller sin storlek oberoende av behandling.