Stayhard - Brand Portrait Peak performance
Varukorg
PEAK PERFORMANCE

Passion in i minsta detalj

Att ett företag har en värdegrund att stå på och ledord att arbeta efter är idag lika givet som en välfylld kaffebryggare i fikarummet. Men att skapa en harmoni där såväl produkter som anställda lever upp till de fina orden är inte alltid lika självklart. Ibland stannar värdeorden vid just en hop bokstäver eller tomma floskler vid kickoffen. Peak Performance är inte ett sådant företag. Stayhard stämde träff för att hänga lite med det passionerade gänget.

Ord: Pål JohanssonRedan när man stegat upp för trapporna på Peak Performance huvudkontor nere i Frihamnen i Stockholm börjar man ana den varma gemenskapen och passionen. Två viktiga stöttepelare som tillsammans med vinnarinstinkten utgör grundfundamenten i företagets DNA. En genuin känsla som är svår att riktigt sätta fingret på, men som känns rakt igenom under rundturen i den gamla ombyggda lagerlokalen. Atmosfären är familjär och välkomnande rakt igenom, och det tar inte lång stund innan vi faktiskt känner oss som en del i gänget.

Magasin 1, som en gång rymde gods på väg till eller från huvudstaden, inhyser nu ett luftigt kontor där företagets alla administrativa delar samlats och där framtida kollektioner växer fram. En lokal i flera våningar, med det livliga hamninloppet som fond. På andra sidan fönstret är en annan framväxt i full gång. Norra Djurgårdsstadens etapp Värtahamnen kommer inom några år kommer att inhysa tusentals nya bostäder och arbetsplatser. För den fantasifulla kan byggets gigantiska grushögar föra tankarna till branta jämtländska pister och Peak Performance egen resa. För det gick ganska fort när allt lossnade i slutet av 1980-talet och företaget tog de första svängarna iväg från Åreskutans hemmabackar.

VID STARTEN 1986 var Peak i första hand ett varumärke av och för skidentusiaster. De tre grundarna Stefan Engström, Peter Blom och Christer Mårtensson levde för skidåkningen och ville skapa kvalitativa plagg som kombinerade funktionalitet i toppklass med en enkel, men cool design. I takt med att allt fler tröttnade på 80-talets pastellfärgade slit-och-släng-produkter växte också efterfrågan på kvalitet och varumärken som stod för något som var på riktigt. Peak Performance, vars produkter kunde leverera just denna äkthet, passade som hand i skidhandsken.

Den egna butiken i Åre och postorderkatalogen fick snart sällskap av fler återförsäljare och egna butiker på flera håll i landet. Katalogen var en praktisk måttstock som kunde avgöra nästa etablering och fördelning av plagg mellan butikerna. Peak Performance plagg blev ett allt vanligare inslag i såväl skidbackar som på städernas gator och loggan etsade sig för evigt fast i svenskarnas medvetande. Kläderna blev synonymt med exakt det grundarna ville skapa i form av kvalitet, funktionalitet och passion. Plagg som underlättar ett aktivt liv.Vi tar rygg på kreatörerna och välkomnas in i deras hemmaborg, på designvåningen en trappa upp, för att snacka hur sortimentet och antalet kollektioner vuxit i takt med efterfrågan och den gamla loggan med den fjäderbeklädda ursprungsamerikanen uppdaterats. Hur skidsegmentet fått sällskap av casual, active, golf, essentials och equipment för både kvinnor, män och barn. Om att material, färger och modeller må ha utvecklats och bytts ut, men att ambitionen och värdegrunden alltid har varit densamma. Hållbarhetstanken vid framtagandet av nya kollektioner har funnits där sedan start, men är idag mer påtaglig än någonsin.

– Det är väldigt coolt att vi fortfarande kan se våra gamla jackor från 1986 på stan. Det är ett kvitto på att vi gör något bra och producerar plagg som håller över tid. Det är en häftig utmaning att förvalta detta hållbarhetstänk, berättar Andreas, designer på Peak Performance.

Kollegan och designmanagern Sofia fyller i: – Som klädföretag måste vi vara på tårna på ett helt annat sätt idag än tidigare. Konkurrensen är tuffare, konsumenterna mer upplysta och vi vet att branschen är en miljöbov på många sätt. Men det bubblar inom klädindustrin och utvecklingen går framåt, så det kommer att hända mycket spännande under de närmaste åren. Att få vara med och driva denna förändringsprocess framåt känns väldigt inspirerande.Fokus på just innovation och hållbarhet är en naturlig del i såväl designteamets som resten av företagets vardag, med en ständig jakt efter nya material och smarta möjligheter. Peak Performance samarbetar med en rad olika organisationer och arbetar aktivt med leverantörer och branschkollegor för att åstadkomma förändring och mindre miljöpåverkan. Det cirkulära synsättet är något som företagets hållbarhetsansvariga Åsa har ägnat åtskilliga timmar åt de senaste åren. – Allt handlar om att förstå att jordens resurser är begränsade och att vi måste använda dem på ett så hållbart sätt som möjligt. Det kan handla om allt från minskad vatten- och kemikalieanvändning vid tillverkning och smartare transporter till återvinningsbara och nedbrytningsbara material. Det sistnämnda forskas det jättemycket på och där tror jag att vi i branschen måste jobba ännu närmare universitet och forskare för att ligga i framkant. Jag är övertygad om att vi bara inom några år kommer att få se plagg tillverkade av material som vi aldrig trodde var möjligt, till exempel av avfall från livsmedelsproduktion.

Även om Peak Performance har en liten bit kvar innan de kan återvinna sina plagg så jobbar de hårt med att öka livslängden på kläderna. Forskning visar att om du använder en produkt 60 gånger jämfört med 30 så halveras dess miljöpåverkan. En del i detta är att de samarbetar med flera skräddare och sömmerskor som lagar kundernas trasiga plagg, totalt över 4 500 reparationer per år. – Vi var tidiga med att erbjuda en reparationsservice till våra kunder, en tjänst som dessutom är gratis för våra medlemmar. Om din jacka går sönder skickar vi den till sömmerskorna som lagar och gör den som ny igen med sparade tyger och knappar från tidigare kollektioner. På så sätt ökar vi livslängden och får våra kunder att bära sina favoritjackor i flera år till.Vi fyller på kaffekopparna och pratar vidare kring Peak Performances aktiva hållbarhetsarbete och den enorma förändring som sker i branschen. Åsa och designteamet är övertygade om att det vi upplever nu bara är början och att mycket kommer hända inom några få år. Hur den yngre generationens minskade konsumtion, större miljömedvetenhet och ökade intresse för vintage kommer att kräva kreativa lösningar hos företagen.

När Peak Performance pratar om att växa så är det alltså aldrig på bekostnad av varken kvalitet eller hållbarhet. Även om målet är att få en bredare målgrupp och vara aktiva på fler marknader, så tror Åsa att de nya kunderna främst kommer att hämtas från de segment som inte kan erbjuda hållbara produkter och alternativ. Hon tror också att Peak Performance om tio år är ett företag som kan erbjuda en mängd olika servicelösningar kopplade till affären. – Det kan exempelvis handla om uthyrning av plagg som man använder sällan och fler second hand-plattformar där antingen företaget eller privatpersonen säljer produkterna. Kreativitet och nytänkande tror jag kommer att krävas av alla företag som vill nå framgång.

Passionen, gemenskapen och vinnarkänslan – företagets tredje ledord, borgar för att de kommer lyckas. Något annat finns liksom inte på kartan. – Vi har tävlingsmänniskor på alla positioner och folk brinner verkligen för det man gör. Alla är otroligt dedikerade sin uppgift, oavsett om det handlar om arbetsuppgifter, en fotbollsmatch eller annan teamaktivitet. Då sätter tävlingsdjävulen in och folk blir som galna, skrattar Sofia.

Och vad vore ett bättre sätt att få en avslutande dos av företagets ledord än i Boxen, Peak Performances egna gym? Här kan medarbetare träna på egen hand eller köra gemensamma pass tillsammans med kollegorna när andan faller på. Den här dagen stod ett cirkelträningspass signerat customer service-medarbetaren Filip på menyn – och självklart skulle även vi vara med. Stärkta av peppande tillrop och en powerbar innanför västen begav vi oss mot lokalen. Efter 35 minuters intensiv, sporrande och fantastiskt kul träning lämnade vi huvudkontoret på darriga ben och ett stort leende på läpparna. Även om vi kanske inte nått vår peak rent workout-mässigt så fick vi definitivt känna oss som en del i den passionerade gemenskapen.

se ALLt från Peak Performance